Sprawa (afera) związana z Cambridge Analytica i Facebookiem rozgrzewa internet, i choć nie tylko z zawodowej ciekawości obserwuję rozwój wypadków, to osobiście mnie ona… Nie wiem, czy akurat nie mam ochoty zbijać wyświetleń na budowaniu sensacji, czy to bardziej kwestia tego, że z Facebooka nie korzystam do żądnych prywatnych działań (choć piksele reklamowe Facebooka oczywiście mnie obserwują ;-)), a więc… Ale to dobra okazja by pokazać w jak prosty sposób można zamknąć (skasować) swoje konto na Facebooku…

Usuwanie konta na Facebooku

Kiedyś, przy okazji jakiejś konferencji – prawdopodobnie związanej z marketingiem – byłem „niemym uczestnikiem” dyskusji na temat tego, że jak się już wejdzie do Facebooka, jak już się zacznie „tworzyć treści”, to one już zostaną na zawsze, tak samo jak nasze konto w tym serwisie społecznościowym. Nie wiem czy doświadczenia w tej dyskusji było tyle, co w rozmowach przeciętnych 10 latków na temat „spraw dorosłych”, czy też pod wpływem „zewnętrznych czynników” Facebook jakoś procedurę usuwania kont uprościł… W każdym razie jest to operacja wręcz banalna – wystarcz chcieć… ;-)

Zaczynamy od wejścia na stronę „usuń moje konto”, gdzie znajdziecie być może najistotniejszy z punktu Waszego dalszego życia przycisk „usuń moje konto”:

Nie ma co się długo zastanawiać, bo jeszcze ktoś rozproszy Waszą uwagę, i z usuwania będą nici. Klikamy w przycisk „usuń moje konto”. W tym momencie pojawi się formularz, w którym musicie podać hasło i kod CAPTCHA:

Sprawa niby banalna, ale w moim przypadku pomimo wielu prób niestety nie udało mi się przejść tego kroku, i cały czas dostawałem komunikat o błędnym haśle lub… adresie e-mail:

Próbowałem wpisywać hasło ręcznie, wklejać je z menedżera haseł… Kod CAPTCHA przepisywałem tyle razy, że jeszcze chwile to pewnie rozpracowałbym ich algorytm… Nic to nie dało, moje konto testowe – przynajmniej na razie – musiało pozostać „aktywne”. I to pomimo tego, że ostatnio Facebook nakazał mi się wylogować z konta, tylko po to bym zrobił miejsce dla bardziej aktywnego użytkownika.

Ale mam nadzieję, że Wam pójdzie lepiej, i w następnym kroku zobaczycie komunikat o takiej treści:

Konto zostało dezaktywowane w witrynie i zostanie trwale usunięte w terminie 14 dni. Jeżeli w tym czasie zalogujesz się na konto, będziesz mieć możliwość anulowania tego procesu.

I to chyba najtrudniejszy element całego procesu, bo by Wasze konto zostało usunięte, musicie przez 14 dni powstrzymać się od pokusy… Ale trzymam za Was kciuki, i jestem wręcz pewien, że któregoś dnia mi za to podziękujecie. A jak nie Wy, to może chociaż Wasza druga połowa, dzieci czy pies… ;-)

Pobierz kopię materiałów udostępnionych przez Ciebie na Facebooku

Jeśli jednak ktoś z Was odczuwa jakiś specjalny sentyment do swoich danych, które przez okres działalności na Facebooku zostały wygenerowane (przez Was lub przez Facebooka), to przed skasowaniem konta można je pobrać na swój komputer. W tym celu w ogólnych ustawieniach swojego konta należy skorzystać z opcji „pobierz kopię swoich danych z Facebooka”:

Na wygenerowanie archiwum troszkę trzeba poczekać, u mnie było to kilka minut, a cała paczka zajmowała trochę ponad 60 MB, choć z Facebooka właściwie nie korzystam i nie korzystałem (poza obsługą stron klientów).

W archiwum znajdziecie… prawie swojego prywatnego Facebooka:

Może nie ma tam „timeline” (oś czasu) czy reklam targetowanych mniej lub bardziej sensownie na Was, ale w chwilach, gdy dopadnie Was jakaś niezrozumiała nostalgia za tym serwisem, zawsze będziecie mogli – relatywnie bezpiecznie – poczuć się przez chwilę prawie tak, jakbyście nadal tam mieli konto… ;-)

Potrzebujesz profesjonalnej pomocy? Skontaktuj się z nami!
Spodobał Ci się artykuł? Zapisz się do naszego Newslettera - ZERO SPAMu, same konkrety, oraz dostęp do dodatkowych materiałów przeznaczonych dla subskrybentów!
Na podany adres e-mail otrzymasz od nas wiadomość e-mail, w której znajdziesz link do potwierdzenia subskrypcji naszego Newslettera. Dzięki temu mamy pewność, że nikt nie dodał Twojego adresu przez przypadek. Jeśli wiadomość nie przyjdzie w ciągu najbliższej godziny (zazwyczaj jest to maksymalnie kilka minut) sprawdź folder SPAM.
Młody Szymon powiedział tacie o promocji dla czytelników WebInsider.pl i zaoszczędzili 80% na księgowości internetowej wFirma
WebInsider poleca księgowość wFirma
WebInsider korzysta z VPSa w HitMe.pl
WebInsider poleca VPSy DigitalOcean
WebInsider poleca serwis Vindicat
Napisz komentarz
wipl_napisz-komentarz_01Jeśli informacje zawarte na tej stronie okazały się pomocne, możesz nam podziękować zostawiając poniżej swój komentarz.

W tej formie możesz również zadać dodatkowe pytania dotyczące wpisu, na które – w miarę możliwości – spróbujemy Ci odpowiedzieć.
Linki partnerskie
Niektóre z linków na tej stronie to tzw. „linki partnerskie”, co oznacza, że jeśli klikniesz na link i dokonasz wymaganej akcji (np. zakup/rejestracja) możemy otrzymać za to prowizję. Pamiętaj, że polecamy tylko te produkty i usługi, z których sami korzystamy, i uważamy, że są tego na prawdę warte… :-)
Znaki towarowe i nazwy marek
W niektórych wpisach (oraz innych miejscach na stronie) mogą być przedstawione/użyte znaki towarowe i/lub nazwy marek, które stanowią własność intelektualną tych podmiotów, a zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.
Spodobał Ci się artykuł? Zapisz się do naszego Newslettera!