Wprawdzie z Google+ korzystam głównie z modułu Hangouts (dawny Talk), to mam na swoim telefonie zainstalowaną do niego aplikację – choćby z tego względu, że Google coraz więcej swoich usług integruje wokół tej platformy…

I chyba ostatnio była jakaś aktualizacja aplikacji na Androida, bo niespodziewanie wszystkie grafiki (wszystkie, nie tylko zdjęcia!) z mojego telefonu wylądowały w Google+

Google+ na Androida i „kopia zapasowa zdjęć”

Jest szansa, że odruchowo wyraziłem zgodę na „kopię zapasową moich zdjęć” do Google+, i może byłoby OK – gdyby nie fakt, że przy okazji na moim profilu znalazły się wszelkiej maści inne grafiki znalezione przez aplikację w moim telefonie…

Takim oto sposobem na moim profilu znalazła się cała masa grafik z różnych aplikacji, komunikatorów… Ogólnie niezły bałagan i kilkaset grafik do usunięcia…

Kasowanie wielu grafik/zdjęć z Google+

Z poziomu aplikacji w telefonie kasowanie zbytecznych (a właściwie to wszystkich) grafik to pojedyncze zaznaczanie, a przy okazji można skasować sobie nie tylko kopie „w chmurze Google”, ale i ich wersje/kopie lokalne…

Kasowanie z poziomu strony internetowej na pierwszy rzut oka wygląda jeszcze mniej przyjaźnie – bo trzeba myszką zaznaczać każdą pojedynczą grafikę…

Na szczęście działa – przynajmniej w nowszych, desktopowych przeglądarkach – znane z systemów operacyjnych zaznaczanie grupowe myszką.

By skasować wszystkie zdjęcia – w moim wypadku kilka tysięcy – wchodzimy na stronę z naszymi zdjęciami „Zdjęcia”, a następnie:

  1. Przewijamy w dół, do samego końca. W przypadku większej ilości zdjęć pomoże w tym klawisz „End” i/lub „Page Down”
  2. Klikamy w prawym-dolnym rogu i trzymając wciśnięty lewy klawisz myszy zaznaczamy kolejne zdjęcia przesuwając kursor do góry. W przypadku większej ilości zdjęć pomoże w tym klawisz „Home”
  3. Gdy mamy już zaznaczone wszystkie zdjęcia/grafiki korzystamy z przycisku „Usuń”
  4. Na koniec jeszcze opróżniamy kosz (Więcej > kosz)

Ustawienia kopia zapasowa zdjęć w aplikacji Google+

By za chwilę nie mieć powtórki z historii, w aplikacji Google+ w naszym telefonie wyłączamy:

  • Automatyczną kopię zdjęć – wersja gdy nie chcemy w ogóle kopii zdjęć w Google+
  • Kopia lokalnych folderów – gdy kopię naszych zdjęć na Google+ chcemy, ale bez pozostałych śmieci grafik

android_app_google-plus_settings_auto-img-upload-off

Przy okazji można ustawić jeszcze kilka opcji:

  • Rozmiar zdjęcia: 2048 px bez wpływu na dostępną przestrzeń, lub w pełnej rozdzielczości – w ramach dostępnej pojemności
  • Kopia zdjęć tylko przy połączeniu WiFi, lub również przy „internecie komórkowym”
  • Kopia filmów tylko przy połączeniu WiFi, lub również przy „internecie komórkowym”
(!) Zgłoś błąd na stronie
Potrzebujesz profesjonalnej pomocy? Skontaktuj się z nami!

Spodobał Ci się artykuł? Zapisz się do naszego Newslettera - ZERO SPAMu, same konkrety, oraz dostęp do dodatkowych materiałów przeznaczonych dla subskrybentów!

Na podany adres e-mail otrzymasz od nas wiadomość e-mail, w której znajdziesz link do potwierdzenia subskrypcji naszego Newslettera. Dzięki temu mamy pewność, że nikt nie dodał Twojego adresu przez przypadek. Jeśli wiadomość nie przyjdzie w ciągu najbliższej godziny (zazwyczaj jest to maksymalnie kilka minut) sprawdź folder SPAM.

Patryk

CEO Webinsider.pl, a do tego CTO, CIO, CFO, CMO, CSO, COO i CRO ;-)
Pasjonat nowych technologii - od sprzętu po oprogramowanie, od serwerów po smartfony i rozwiązania IoT. Potencjalnie kiepski bloger, bo nie robi zdjęć "talerza" zanim zacznie jeść.

Dumny przyjaciel swoich psów :-)
Na WebInsider.pl korzystamy z motywu Extra od Elegant Themes. Zobacz dlaczego...