Ekosystem usług Google oplata nasze życie coraz mocniej (mimo, że czasem niektóre z nich znikają), a wszystkie te usługi wiążą się z naszym kontem Google…

A co z naszym kontem, naszymi danymi jeśli np. coś się stanie?

Można podać „na wszelki wypadek” hasło do konta komuś „zaufanemu” – co często może mieć swoje wady… Można tez skorzystać z nowej usługi Google…

Inactive Account Manage / Menedżer nieaktywnych kont

 

Co powinno stać się z Twoimi zdjęciami, e-mailami i dokumentami, gdy przestaniesz używać swojego konta? Google pozwala Ci samodzielnie o tym zdecydować.

Jeśli chcesz, Twoje dane mogą zostać udostępnione zaufanej osobie lub konto może zostać całkowicie usunięte. Jest wiele sytuacji, w których możesz nie mieć możliwości zalogowania się na konto Google lub skorzystania z niego. Bez względu na okoliczności decyzja o tym, co stanie się z Twoimi danymi, należy do Ciebie.

Menedżer nieaktywnych kont pozwala Ci zdecydować, czy i kiedy Twoje konto ma być traktowane jako nieaktywne, co ma się stać z Twoimi danymi i kto ma otrzymać odpowiednie powiadomienie.

Co możemy (ustawić)?

Powiadomienie „przypominające”, które otrzymamy na 30 dni przed uznaniem konta za nieaktywne:

  • Na telefon komórkowy (wymagane)
  • Na adres e-mail

Okres „bez logowania” po jakim konto zostanie uznane za nieaktywne:

  • 3 miesiące
  • 6 miesięcy
  • 9 miesięcy
  • 1 rok

Osoby (kontakty) które mają być powiadomione i opcjonalnie uzyskać dostęp do naszych danych:

Maksymalnie 10 osób/kontaktów, które otrzymają informacje o naszej nieaktywności, bądź też otrzymają dostęp do wybranych danych:

  • +1
  • Czytnik
  • Dysk
  • Kontakty
  • Kręgi Google+
  • Picasa Web Albums
  • Poczta
  • Profil
  • Strony
  • Strumień Google+
  • Współrzędne
  • YouTube

Opcjonalnie można wybrać, że chcemy po prostu by nasze konto zostało skasowane…

.

I chyba niezależnie czy zamierzamy skorzystać z tej usługi – to warto wiedzieć, że taka usługa jest…

(!) Zgłoś błąd na stronie