Jakiś czas temu pisałem o DigitalOcean, z którego sam również korzystam przy niektórych projektach… O powodach (zaletach) nie będę się (ponownie) rozpisywał – zainteresowanych zapraszam do tego wpisu.

Dziś jest dobra okazja by ponownie wspomnieć o usłudze – pojawiła się funkcja na którą czekałem…

Transfer migawek (snapshots) między różnymi kontami

Pojawiła się możliwość transferu utworzonej migawki na konto innego użytkownika – przydatne np. gdy chcemy wcześniej przygotowany obraz przesłać na konto docelowo (klienta).

Operacja jest prosta – przy każdej migawce mamy nowa ikonę, po jej naciśnięciu pojawia się formularz z miejscem na wpisanie adresu e-mail konta docelowego:

Na naszym koncie pokażę się informacja o „zleconym transferze”:

A na koncie „odbiorcy” o oczekującej do akceptacji migawce:

 

Po zaakceptowaniu operacji/transferu na drugim koncie pojawi się nowa migawka do akceptacji…

Ale dlaczego migawka znika z mojego konta?

Wszystko fajnie, sam czekałem na taka opcję – ale nie wiem dlaczego po wysłaniu migawki do innego użytkownika oryginał znika z mojego konta:

When the user on the receiving end accepts, the sender will no longer have access to the image.

Przychodzi mi wprawdzie kilka powodów takiej decyzji, ale wszystkie są raczej naciągane… I mam nadzieję, że zostanie to niebawem zmienione ;-)

(!) Zgłoś błąd na stronie